Site icon מקרא וביקורת

הקמת המשכן – האם פרשת הציווי ופרשת הביצוע נכתבו בידי מקור אחד?

סיפור הקמת המשכן מתחלק לשניים, פרשת ציווי הקמת המשכן (שמ’ כה-לא) ופרשת ביצוע הקמת המשכן (שמ’ לה-מ). פרשת הביצוע חוזרת כמעט מילה במילה על פרשת הציווי באריכות גדולה.
נשאלת השאלה, האם שתיהן, הן פרשת הציווי והן פרשת הביצוע, נכתבו בידי כותב אחד?

הדעה הרווחת במחקר היא שאכן כל אחת מהן נכתבה בידי כותבים אחרים. ניתן להצביע על כמה נקודות, שמחזקות את אפשרות זו, כשמחבר פרשת הביצוע משתמש בפרשת הציווי ומתאים את הדברים להשקפותיו ותפישותיו.

א) בולטת בראש ובראשונה העובדה, שבניגוד לפרשת הצווי, שם מזבח הקטורת והכיור נזכרים במקום חריג (שמ’ ל) ולא יחד עם שאר כלי המשכן (שמ’ כה), בפרשת הביצוע הם נזכרים יחד עם שאר הכלים (שמ’ לז-לח).
מאחר שראינו (ראו כאן) שכפי הנראה מזבח הקטורת בפרשת הציווי הינו תוספת של התפתחות מאוחרת בפולחן הקטורת, מה שמסביר את מיקומו החריג בפרשת הציווי, מיקומו ה’נכון’ בפרשת הביצוע מצביע על כך שכותב פרשת הביצוע אינו כותב פרשת הציווי.

ב) יש להבחין גם בהבדלים סגנוניים ביניהם:

הכיור, איור משנת 1890

אם אכן פרשת הציווי ופרשת הביצוע נכתבו בידי כותבים שונים, אז נשאלת השאלה מי הסתמך על מי?
והנה, מיקומם ה’נכון’ של מזבח הקטורת והכיור בפרשת הביצוע מצביע על כך שפרשת הביצוע היא זו שהסתמכה על פרשת הציווי.
יש להוסיף לכך קטע הנראה כהעתקה שגויה, המצביעה אף היא על כך:
בפרשת הציווי נאמר “וְיִהְיוּ תֹאֲמִם מִלְּמַטָּה וְיַחְדָּו יִהְיוּ תַמִּים עַל רֹאשׁוֹ אֶל הַטַּבַּעַת הָאֶחָת כֵּן יִהְיֶה לִשְׁנֵיהֶם לִשְׁנֵי הַמִּקְצֹעֹת יִהְיוּ” (כו,כד), ואילו בפרשת הביצוע נאמר “וְהָיוּ תוֹאֲמִם מִלְּמַטָּה וְיַחְדָּו יִהְיוּ תַמִּים אֶל רֹאשׁוֹ אֶל הַטַּבַּעַת הָאֶחָת כֵּן עָשָׂה לִשְׁנֵיהֶם לִשְׁנֵי הַמִּקְצֹעֹת” (לו,כט). הכותב של פרשת הביצוע שכח להחליף את הלשון של המילה “יהיו” שבציווי בצורה המתאימה לביצוע “היו”!

ואכן, במחקר מקובל לשייך את פרשת הציווי למקור הכוהני – ס”כ, ואילו את פרשת הביצוע לאסכולת הקדושה – סה”ק (ראו י’ קנוהל, מקדש הדממה, עמ’ 66-63).

Exit mobile version